Loading...

Omlós sajtos popgácsa

Hozzávalók:

- Margarin    50dkg

- Élesztő    5dkg

- Tejföl    2pohár

- Cukor    1tk

- Liszt    1kg

- Tojás    2db

- Sajt    25dkg

- Só    1ek

 

Elkészítés:

Az omlós sajtos pogácsa tésztájához a margarint és az élesztőt már előző este érdemes kivenni a hűtőből, és kint hagyni szobahőmérsékleten, mert szebbek lesznek így a pogácsák, és könnyebb is dolgozni az anyaggal, ha nem hideg.

A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráhintjük a cukrot, kicsit elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni. A lisztet egyenletesen összemorzsoljuk a margarinnal, majd felverjük a tojásokat, illetve lereszeljük a sajtot. A lisztbe beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáöntjük a felvert tojások 3/4 részét, valamint a sót és 10 dkg sajtot is adunk hozzá, majd az egészet egyneművé gyúrjuk.

Nem kell pihentetni a tésztát, gyúrás után egyből 2 cm magas lappá nyújtjuk, megkenjük a tetejét a maradék tojással, rászórjuk a megmaradt sajtot, kiszaggatjuk. Mielőtt nekiállunk szaggatni, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és előmelegítjük. Mivel szaggatás után a maradékot újra ki kell nyújtani, tojással megkenni és sajttal megszórni, így ehhez érdemes egy kis tojást és sajtot félretenni. A legvégén, mikor már csak egy nagyon pici tészta marad, abból perecet szoktunk hajtogatni.

Az első tepsit a margarinos papírral szoktuk kikenni, mert kb. annyi mindig marad rajta, ami ehhez elég, a többi tepsit már egyéb zsiradékkal kenjük ki és liszttel is megszórjuk, így nem ragad majd le. A zsírozás ne legyen vastag, mert akkor a pogi alja megbarnul.

A pogácsákat 180 fokon sütjük kb. 20-30 percig sütőtől függően. Fontos, hogy a pogácsát mindig forró sütőben és gyorsan kell sütni, mert különben kiszáradnak. Érdemes a sütő aljába egy fazék forró vizet tenni, hogy pára képződjön sütés közben, és ez is megvédje a pogikat a száradástól. Amikor a pogik teteje szépen megpirult, akkor van kész.

Miután kihűlt, érdemes lezárható edényben tartani, mert könnyen kiszárad.