Loading...

Élelmiszermentő város

 

A Hajdú Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület - Debrecen városának támogatásával - a Digital Solutions Kft-vel közösen kidolgozott egy olyan Pilot projektet, amely hatékony eszközt ad az élelmiszermentés megszervezéséhez, irányításához, és üzemeltetéséhez. Az „Élelmiszermentő város program” egy komplex vállalatirányítási rendszer (CWASP) alapjain nyugszik – melyet a Digital Solutions Kft térítésmentesen biztosít a programhoz csatlakozóknak –, így képes teljesen papír, és érintkezés mentesen, a résztvevők már meglévő eszközein (Pl.: okostelefon, irodai számítógép, stb.) egy felhőszolgáltatáson keresztül kiszolgálni a teljes folyamat adminisztrációs feladatait, ezzel tehermentesítve a résztvevőket.

Az adományozók azonnal megkapják az adományigazolásukat, akár az elkészült selejtezési jegyzőkönyvet; az adományt átvevő érintkezésmentesen (egy a képernyőn megjelenő QR kód leolvasásával) el tudja készíteni az elektronikus szállítólevelet, amelyből hasonló módon elkészül a raktári bevételezés. A begyűjtés során számos kényelmi funkció áll rendelkezésre, például nem kell az átadó partnert kiválasztani, mert a GPS koordináta alapján a rendszer felajánlja az átvételi pontot. Egyszerűen csomaggá alakíthatók a tételes adományok, nem kell végig klimpírozni egy-egy szállítólevelet, és a teljes folyamat során percre kész információk állnak rendelkezésre az adományok pillanatnyi helyzetéről, állapotáról, akár a szervezetek igényeiről.

A teljes folyamat nyomon követhető, amellyel biztosítható a teljes tevékenység átláthatósága és az élelmiszerbiztonsági előírások maradéktalan betartása. A CWASP rendszer nagyvállalati szintű biztonsági megoldása biztosítja a hiteles és megbízható ügymenetet teljesen elektronikus formában, 0 azaz nulla papír felhasználásával.

A rendszer nyitott, valamennyi élelmiszerlánc szereplő kötelezettség vállalása nélkül csatlakozhat hozzá.

Ezzel a megoldással egy önkormányzat a meglévő erőforrásait felhasználva, hatékonyan képes megszervezni, és fenntartani egy helyi élelmiszermentő társulást, amely jelentősen javítja a helyi közösség összetartását, a rászorulók életszínvonalát, csökkenti az ökológiai lábnyomunkat, és minden résztvevő számára biztosítja a „ma is csináltam valami nagyon hasznosat érzést”. Az adományt felajánló vállalkozások mentesülnek a veszélyes hulladéknak minősülő élelmiszer kezelésének feladataitól, költségeitől, munkaidőt takarítanak meg és az adományok értékének 120 %-val csökkenthetik az adóalapjukat.