Loading...

Élelmiszermentés

 

A város és a megye valamennyi élelmiszeripari szereplőjének biztosítjuk, hogy a tevékenységük során keletkező, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleget karitatív célra fordíthatják. Önkénteseink és munkatársaink az élelmiszerbiztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett, a hét minden napján összegyűjtik a felajánlott adományokat és a partner karitatív szervezeteink segítségével eljuttatjuk a rászorulókhoz.

Egy felhőszolgáltatáson keresztül és a komplex, vállalatirányitási rendszerünk segítségével az adományozó könnyen felajánlhatja adományát, melyet munkatársaink érintésmentesen vesznek át. Az adományozó a felajánlástól a kiosztásig nyomon követheti az élelmiszer útját.

Adományáról adóigazolást kap, így a hulladékkezelés költségeinek megtakarítása mellett az adóalapját is csökkenteni tudja. Együttműködésünk segítségé-vel jelentős munka és adminisztrációs időt takaríthat meg a selejtezési eljárás elmaradása miatt. Az erkölcsi elismerés, hogy másokon segített, anyagiakban nem mérhető.

A programhoz régiónk bármelyik élelmiszeripari szereplője kötelezettség nélkül csatlakozhat, akár egyszeri, eseti adomány adása esetén is.

Az élelmiszermentés fontosságát felismerve, ma már az élelmiszeripari pályázatok része az élelmiszerfelesleg karitatív célú hasznosítása.

 

A keletkezett élelmiszer felesleg összegyűjtése és újbóli szétosztása emberek tízezreinek megélhetését segíti. A segítségnyújtáson túl, ez a tevékenység nagyban elősegíti ökológiai lábnyomunk csökkentését. Az élelmiszerpazarlás egy globálisan létező probléma. Világszerte az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada hulladékba kerül. Ez körülbelül 1,3 milliárd tonnának felel meg (csak az EU-ban 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez körülbelül 143 milliárd eurót tesz ki), amely negatívan befolyásolja a hulladékgazdálkodási rendszereket, a biodiverzitást és a szennyezést. Az élelmiszer-hulladék négyszer több üvegházgáz kibocsátást eredményez. Egyes mérések szerint, az üvegházhatású gázkibocsátás mérétkét globálisan 8-11 %-kal lehetne csökkenteni, ha az élelmiszerveszteséget megszüntetnénk.

[Foodbank.jpg]